Månadens konstverk: Juli 2024
Motvikt – Marcus Jonsson

Markus Johnsson

I Rehabträdgården på Blekingesjukhuset i Karlshamn finns konstverket Motvikt. Den har formen av en traktor. Allra först skulpterades den i frigolit, som är ett lätt material, och därefter gjöts den i brons, som är ett tungt material. Alla detaljer syns tydligt - däckens form och mönster, fäljarna, glasrutorna och motorhuven. Man kan röra sig runt konstverket, som omsluts av en jordgubbsodling i en murad rabatt.

Traktorn är en symbol för hur mitt liv skulle plöjas upp och i plogfåran behöver man en traktor som kan dra en in i framtiden. Titeln kommer från att livet ska kunna balanseras på en fåra framöver.
// Marcus Jonsson.

Konstnären Marcus Jonsson är utbildad i fri konst på Valands Konsthögskola, Göteborg, samt på filmhögskolan och Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Samtidigt driver han ett företag med lantbrukstjänster, så han är både konstnär och bonde.

Så här säger han om sitt konstnärskap:

Mitt konstnärskap tar sig bland annat uttryck som att skildra livet på landsbygden och reflektioner kring relationen till ett liv med jordbruk. Det finns tider och epoker då livet på landsbygden ofta skildrats i bildkonsten. Landskapsbilder, porträtt av bönder och det levande livet har varit en naturlig del i vår konsthistoria. Idag skiner den med sin frånvaro. Mest av allt ligger fokus i samtidskonst på livet i staden och utvecklingen som äger rum där.


Läs OM Marcus utställning på Galleri BoX... Länk till annan webbplats.

Marcus Jonsson

Konstverk: Motvikt Foto: Karin Sandahl Andrén

Marcus Jonsson