#71 That´s RISO!

Thats riso

#71 That´s RISO!

Utställningen That’s RISO! visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Här samlas över 150 exempel på risotryck från konstnärer, illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare, aktivister, musiker och textförfattare och förmedlar kunskap om den egenartade tryckmetoden.

En risograf är en japansk tryckmaskin som producerar unika, färgglada tryck med växtbaserat bläck i en miljövänlig process.

Konst i Blekinge har tillsammans med Kulturcentrum Ronneby konsthall köpt in en risomaskin med medel från Kulturbryggan. Med anledning av det kommer det att hållas flera introduktionskurser för konstnärer och för barn och unga.

That’s RISO! produceras av Form/Design Center i nära samarbete med risotryckeriet BEAST Studio. Utställningen genomförs med stöd av Svenska Tecknare.

Utställningsdesign av Annika Carlsson och Jennie Margareta Andersson.

 

Medverkande:

BEAST Studio i Malmö har curerat och gjort den grafiska formen till utställningen. De köpte sina första risografer 2013 då det inte fanns många andra som arbetade med tekniken på ett experimentellt och konstnärligt sätt, särskilt inte i Sverige. De rekommenderar alla risofantaster att
söka information och sätta en pin på sin maskin på www.stencil.wiki.

Här berättar Li och Robert Lindblom, som tillsammans driver BEAST Studio, om hur de föll pladask för riso och hur de lärt genom sina misstag.

beaststudio.se Länk till annan webbplats.

Gunnar Krantz är konstnärlig professor i Visuell kommunikation/teckning på Malmö Universitet. Hans huvudfokus är tecknade serier och han är själv verksam som serietecknare.

seriekonst.se Länk till annan webbplats.
gunnarkrantz.se Länk till annan webbplats.

Saskia Gullstrand är serietecknare och kommer att hålla i kurserna på Ronneby Kulturcentrum. Saskia har självpublicerat fyra fanzines och berättar om risons alla fördelar.

saskiagullstrand.se Länk till annan webbplats.

 

Avsnittsinformation

Produktion: Cecilia Sterner
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 30 min 05 sek

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

71 That´s RISO! Länk till annan webbplats.

 

Thats riso!
That´s RISO!

Foto: Karin Sandahl Andrén