#86 AI, konsten och verkligheten

– Ett samtal med Andrea Nordwall

AI

En samling porträtt av en fulltalig riksdag med 349 personer som de flesta av oss kan känna igen - trots att ingen enda av dessa ledamöter existerar i verkligheten. Så kunde en kort beskrivning av verket Riksdagen låta – ett av flera av konstnären Andrea Nordwall, där hen har använt sig av AI som material och metod.

Andrea Nordwall är även adjunkt på Blekinge Tekniska Högskola i medieteknik och digital bildproduktion, med fokus på visuella uttryck. I den här podden ger hen en ingående bild av olika aspekter av relationerna mellan AI och konst, och vidare: vad AI skulle kunna innebära inom ett så konkret fält som stadsplanering.

Andrea Nordwall berättar också om ett pågående arbete där generativ AI tillåter minnen att framträda i bildform för första gången många år i efterhand - eller, ja, vad är det egentligen som syns på bilden eller vhs-bandet? Och vad är ens en bild?


Avsnittsinformation:
Produktion: Susanne Skog
Musik: Jesper Norda
Foton: Andrea Nordwall
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 31 min 12 sek

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#86 AI, konsten och Verkligheten... Länk till annan webbplats.

AI

Ruins of Tomorrow - Original Image Bild: Andrea Nordwall

AI

Ruins of Tomorrow - Ruinized Image Bild: Andrea Nordwall

AI

Konstprojektet Riksdagen som består av AI genererade bilder på riksdagsledamoter. Verk: Andrea Nordwall

Andrea Nordwall

Porträtt: Andrea Nordwall