Aktuellt om konst i Blekinge
AIR BLEKINGE
– Presentation av Elin Sundström
Vi är stolta över att berätta vilka kulturskapare som är utvalda till AIR Blekinge hösten 2025. Grattis till Malin Lobell, Elin Sundström och Johan Lundberg.
De arbetar inom varsin disciplin: konst, konsthantverk och musik och de har alla en gedigen erfarenhet av och ett starkt intresse för gränsöverskridande samarbeten.
I höst kommer de att utforska och utveckla samarbeten mellan olika kulturformer och arbeta utifrån det övergripande temat lera i en bred och experimentell bemärkelse.
Vi är också mycket glada att berätta om att det nya samarbetet kring ett konstnärligt residens inom de gestaltande områdena konst, slöjd och musik har sin premiär på samma gång.
AIR Blekinge har sedan 2017 varit ett residens för bildkonstnärer, men under 2025 kommer residenset att vara basen för ett tvärsektoriellt samarbete. Residenset arrangeras i höst av Konst i Blekinge, Slöjd i Blekinge och Musik i Blekinge.
Till sist vill vi också berätta att platsen för residenset är det nystartade Saxemara Seaside Studios i Ronneby kommun som drivs av musikern John Dunsö. Residenset erbjuder tid, plats och resurser för skapande och samskapande. Saxemara kustby ligger i Ronneby kommun och här finns bl.a. Gribshundens förlisningplats vid den närbelägna stranden, det anrika Saxemara båtvarv och Stora Ekön.
Elin Sundström
Tillsammans med naturens material och keramiska element undersöker Elin platsens omgivningar i sin praktik. Hon har utvecklat en metod för att fråga landskapet vad hon ska göra på den plats hon befinner sig på och strävar efter att lämna så lite miljöavtryck som möjligt efter sig.
Genom AIR Blekinge vill hon sammanföra sin metod att lyssna in en plats med andra kulturskapares praktiker och se vad som uppstår.
Elin Sundströms – motivering
Efter min utbildning inom keramikkonst har jag rört mig ut i det vidgade fältet, och jobbar idag ofta utomhus med platser i naturen, i en vidare konstnärlig praktik. Jag använder både keramiska element och andra material, ofta de jag finner på den plats jag arbetar med. Flera av mina projekt har utforskat rå lera (både uppgrävd lokal lera och ”vanlig” köpt) som material, uttryck och meningsskapande element, en sorts ur-massa. Min önskan har även varit att lämna så litet miljöavtryck efter mig som möjligt. Att få fortsätta utforska möjligheterna i samarbete med andra vore fantastiskt. Jag är mycket intresserad av att arbeta med lokal lera, då det rimmar med min praktik.
Jag har utvecklat en metod för att fråga landskapet vad jag ska göra på den plats jag ska jobba med. Det handlar just om att gräva där vi står. Att lyssna in det landskap vi befinner oss i och även be det om råd, som människor gjort i alla tider. Genom att använda min egen kropp som del av landskapet förs element av rörelse in. Jag skulle gärna vilja sammanföra min metod att lyssna in en plats med andra kulturskapares praktiker och se vad som uppstår. Mitt arbete är ofta oförutsägbart eftersom jag tar in impulser utifrån, och jag är mycket nyfiken på vad som skulle hända i mötet med andras arbete. Jag kan t ex föreställa mig ett performance med lokal lera, i samarbete med övriga kulturskapare.
Tidigare har jag samarbetat tvärdisciplinärt med fransk-iriska konstnären Marguerite Minnot Thomas, som är fotograf. Vi möts i gemensamt performativt utforskande av relationen mellan människa och den icke-mänskliga omgivningen, baserat i vandringen som metod. Vi har hittills ställt ut vårt projekt i Uppsala, där publiken också fick vara medskapare i realtid genom att teckna sina egna minnen av vandring.
_svartvit.jpg)