Aktuellt om konst i Blekinge

Kreatörer sökes!
Som vill utforskar framtidens livsmedelskoncept
Vi söker företag/personer som är verksamma inom de kulturella och kreativa branscherna i Blekinge eller Skåne och som vill vara med och bidra till hållbar utveckling genom innovationsarbete. I denna utlysning söker vi kreatörer som vill vara med framtidens livsmedelskoncept.
Cross Innovation Southern Sweden - en treårig satsning
Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) har beviljat Region Skåne och Region Blekinge medel för att stärka södra Sveriges innovationsförmåga genom tvärsektoriell innovation. Projektet syftar till att skapa möjligheter för små- och medelstora företag samt kommuner att utveckla nya innovativa produkter, tjänster och processer i samverkan med aktörer från de kulturella och kreativa branscherna. Samtidigt skall projektet bidra till en ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet på såväl regional som kommunal nivå.
Cross Innovation Lab
Syftet med Cross Innovation Lab är att ta fram konkreta förslag som på olika sätt kommer att testas och lanseras av de medverkande företagen. Det är viktigt att processen inte stannar efter idégenerering eller liknande utan designas för att skapa handfasta resultat i form av nya produkter, tjänster eller processer. Ambitionen är att innovationsledaren, personer från projektet och kreatörer arbetar skräddarsytt, lyhört och nära de medverkande bolagen. Förhållningssättet är att utgå från öppen innovation som uppmuntrar företagen att samverka för att utveckla nya idéer, dela med sig av sin kunskap och experimentera tillsammans.
I processen möts småföretag och kreatörer för att samskapa nya lösningar med hållbarhet, kreativitet och regenerativt tänkande i fokus. Hur går det till när vi tar vara på de bästa råvarorna – oavsett om de kommer från land eller hav? Det kan handla om nya smakupplevelser, restaurangkoncept, cirkulära lösningar för att ta tillvara restprodukter, smarta förpackningar och transporter. Ett mindre antal bolag kommer medverka i innovationsprocessen och processen utgår från deras utmaningar och idéer.
Cross Innovation Lab framtidens livsmedelskoncept
Cross Innovation Lab är en kreativ, nytänkande och modig process där vi utforskar framtidens livsmedelskoncept. I denna utlysning söker vi kreatörer för att arbeta med idégenerering, samskapande, testning och visualisering mm utifrån företagens utmaning och behov.
Vi tolkar livsmedelskoncept som den övergripande idén och visionen bakom en matprodukt eller ett varumärke, där alla delar från råvaror till berättelser vävs samman för att skapa en unik upplevelse. Det handlar inte bara om själva maten utan om hur produkten tillverkas, presenteras och upplevs av kunden. Exempel på nyckelkomponenter i ett livsmedelskoncept:
Idé och vision
* Råvaror och hållbarhet
* Design och presentation
* Berättelse och värderingar
* Innovation och funktion
Under en planerad innovationsprocess, under september - december deltar du, tillsammans med utvalda företag i Blekinge och Skåne som expert inom ditt område. För detta utgår ett arvode på 1200kr/h ex moms. Det kommer att handla om innovation och konceptutveckling men också väldigt konkret produktion.
Exempelvis:
* Bidra till behovsanalys och perspektiv
* Tänka stort, nytt och visuellt
* Konkretisering, form och riktning
* Forma och visualisera prototyper
* Vässar berättelsen, gör det begripligt och engagerande
Kriterier för att delta i Cross Innovation Lab
* Du skall vara verksam inom de kulturella och kreativa näringarna i Blekinge eller Skåne.
* Du innehar F-skattesedel.
* Du är nyfiken på att testa något nytt och utforskande.
* Du vill skapa värde i samverkan med andra, bidra och lära tillsammans.
Tid och omfattning
Processen kommer äga rum under september till december men är ännu inte helt designad. Därför kan vi inte ge några närmare besked kring hur många timmar uppdraget innebär ännu. Vi kommer att återkomma så fort vi vet gällande datum, tider och omfattning.
Ansökan
För att söka fyller du ansökan, genom att klicka på länken nedan, senast den 11 augusti 2025.
Antalet platser är begränsat. I urvalet kommer vi att titta på hur deltagarna kan komplettera varandra utifrån kompetenser, bransch och erfarenhet.Vi lämnar besked om du fått en plats eller ej senast vecka 34. Det går inte att överklaga urvalsbeslutet.
Kontakt och mer information
Nu är det semestertider men vi är tillbaka för frågor eller andra funderingar den 11 augusti.
Välkommen att kontakta:
Anna Söderberg, projektledare NetPort Science Park
anna.soderberg@netport.se
Tel: 073-533 88 77
