Serien arrangeras i samverkan mellan verksamhetsutvecklare inom Bild och form i fem regioner. Regioner i samverkan: Region Halland, Regionalt Designcentrum Jämtland/Härjedalen, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Gävleborg och Region Blekinge/Konst i Blekinge
Länk till webbinarium... Länk till annan webbplats.
Torsdag 19 september, kl. 8.30–9.30
Gestaltad livsmiljö och regional processledning
Hanna Smekal är processledare för gestaltad livsmiljö på Region Halland. Hennes treåriga tjänst samfinansieras av förvaltningen för Kultur och skola samt avdelningen för regional utveckling. Uppdraget innefattar att kartlägga arbetet med gestaltad livsmiljö i Halland, utveckla nätverk och samarbeten, höja kunskapsnivån inom området och integrera gestaltad livsmiljö i den regionala fysiska planen. Hon har etablerat ett nätverk med cirka 35 kommunala tjänstepersoner från olika områden i alla Hallands kommuner. Hanna kommer nu att dela sina erfarenheter när projektet nått halvtid.
: : :
Torsdag 10 oktober, kl. 8.30–9.30
Att tillvarata historia och återbruk i Ulleråker
Två konstprojekt i stadsutvecklingsprojektet Ulleråker i Uppsala har genomförts utifrån Ulleråkers konstprogram. Konstnärerna har återbrukat fällda träd och reflekterat över platsens historia genom dåtid, nutid och framtid. I Hospitalträdgården, nära den historiska Hospitalbyggnaden från 1800-talet, finns de nya konstverken ”Parallella rum” av Lies Marie Hoffman och ”Gralstänk” av Mattias Härenstam. Förutom konstnärerna deltar även projektledare och konstkonsult Ann Magnusson samt beställare Tuva-Li Peter Lidé från Uppsala kommun i samtalet.
: : :
Torsdag 14 november, kl. 8.30–9.30
Platser för barn och unga
Stadsplanerare och platsutvecklare Mustafa Sherif diskuterar vikten av att inkludera barn och ungdomar i stadsutvecklings- och gestaltningsprocesser. Han påpekar att cirka 23 % av världens befolkning är barn och unga under 19 år (Källa: SCB) och att forskning visar att urbana miljöer är avgörande för deras fysiska och mentala hälsa. Trots detta är barn en ofta förbisedd målgrupp i stadsutveckling. Mustafa delar med sig av exempel på hur man kan inkludera barn och ungdomar i dessa processer, både i Sverige och internationellt.
: : :
Torsdag 5 december, kl. 8.30–9.30
Konstnärlig kompetens i plats- och landsbygdsutveckling
Ett residens i Karmansbo, Västmanland och en poet i Frövifors, Örebro län bidrar till lokal
samhällsutveckling på landsbygd. Lyssna på erfarenheterna från det myndighetsgemensamma utvecklingsarbetet kring gestaltad livsmiljö i Västmanland och projektet Kulturella kraftfält på landsbygden(2023-2025), som drivs av Region Örebro län i samarbete med Region Västmanland med stöd från Kulturrådet.