Blekingemodellen - barnens kulturgaranti

I gott samarbete med kommunerna pågår nu Region Blekinges utvecklings-arbete av Blekingemodellen. Modellen går från att tidigare innefatta scenkonst (musik och teater, dans och nycirkus) till att vara en breddad kulturgaranti som även innefattar kulturarv, litteratur och film samt i nästa skede även konst.

Från regionens sida har ledorden för utvecklingsarbetet varit likvärdighet. Det allra viktigaste ur vårt perspektiv är att alla barn i regionen oavsett vilken skola eller förskola de går på ska ha fått möta en mångfald av uttrycksformer, konst och kultur under sin skolgång. Barn har rätt till kultur!

Den nya utformningen börjar gälla från hösten 2024. I den har varje årskurs sitt specifika utbud, men viktigt att veta är att kultursamordnaren i kommunen har möjlighet att göra anpassningar.

Utformningen kommer anpassas efter lokala förutsättningar (för att fylla bussar och föreställningar).
Så även om det står att en viss årskurs ska få en teaterföreställning i årskurs 1 kan kulturombudet i kommunen till exempel ha valt att anpassa beställningen så de får teaterföreställningen året efter i stället. Dock ska eleverna ha fått möta alla de olika kulturformer som finns för stadiet under de år de går där.

Se mer här: Information om Blekingemodellen januari 2024 Pdf, 449.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Information om utbud etc. finns på den nya sidan kulturutbudunga.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kulturutbudsdag 14 februari

Kulturutbudsdagen den 14 februari 2024 i Lokstallarna i Karlshamn utgör startskottet på den nya utformningen. Under denna dag kommer det att finnas representanter från alla konstformer i utbudet för ht2024/vt2025. Programmet för dagen innehåller musik, teater, dans. Samt inspiration och information kring skolbio, författarbesök och Blekinge Museums museipedagoger är med och berättar mer om sitt inslag i Blekingemodellens utbud.

För mer information kontakta

Paulina Oredsson, utredare utav Blekingemodellen: paulina.oredsson@regionblekinge.se
Christina Vermandis, Musik i Blekinge: christina.vermandis@regionblekinge.se

Foto: Andreas Nilsson

Hittade du informationen du sökte?