Dans och teater

Genom scenkonst får du uppleva, djupdyka i och reflektera över dig själv, andra och din samtid på symboliska, estetiska, abstrakta och perspektiv-skiftande sätt. I begreppet scenkonst innefattas flertalet konstformer som framförs inför en publik.

Regionteatern Blekinge Kronoberg

Regionteatern Blekinge Kronoberg har ett regionalt uppdrag som scenkonstinstitution i Blekinge och Kronoberg. Regionteatern möter varje år cirka 45 000 människor i publiken, hälften av dem via turné på skolor, bygdegårdar och andra typer av scener. Den andra hälften sker på de egna scenerna i Karlshamn och i Växjö. Scenen i Karlshamn är en dansscen av nationell relevans som tar emot internationella gästspel och residens.

Läs mer om Regionteatern Blekinge Kronobergs skolprogram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blekinge Läns Bildningsförbund

Blekinge Läns Bildningsförbund har regionalt uppdrag att ansvara för samordningen av kommunernas scenkonstföreställningar inom barnomsorg och grund- och gymnasieskola. Subventioneringen av scenkonst i skolan finns för att uppnå och bibehålla en omfattning med minst 1 föreställning per elev och läsår i Blekinges grundskolor samt att subventionera scenkonst i länets gymnasieskolor. Bildningsförbundet arrangerar årligen Skolscen Sydost - en festival med scenkonstinriktning för skolorna att välja ifrån.

Läs mer om Blekinge Läns Bildningsförbunds skolverksamhet Länk till annan webbplats.

Här finns dans- och teaterutbudet: www.skolscensydost.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riksteatern Blekinge

Riksteatern Blekinge är ett samverkansorgan för scenkonstarrangörerna i länet och har till uppgift att verka för ett starkt arrangörsnät samt främja och utveckla scenkonsten.

Läs mer om Riksteatern Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fria dans- och teatergrupper

Blekinge har flertalet verksamma aktörer inom scenkonsten som är viktiga för den kulturella infrastrukturen. Dans- och teatergrupperna breddar utbudet av scenkonst i länet och gör så att fler målgrupper nås av lokalt producerad teater och dans.

Dans i Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ronneby Folkteater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teatersmedjan i Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Lars Kroon

Hjälpte informationen på sidan dig?