Blekinge museum

Bild från Blekinge museum. Foto: Ola Åkerborn

Museum och konsthallar

Marinmuseum, Blekinge museum, Karlshamns museum och Kulturcentrum Ronneby konsthall har alla olika inriktningar och ger besökarna kulturupplevelser av olika slag.

Blekinge museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Blekinge museum i Karlskrona ryms fascinerande berättelser och spår från Blekinges historia. I raden av hus vid Fisktorget finns utställningar om länet och här visas också tillfälliga utställningar. I Grevagården intill den lummiga barockträdgården finns arkiv och bibliotek.

En bit utanför Karlskrona finns museets öppna föremålsmagasin. Här förvaras alla föremål som inte är utställda liksom museets konstsamling. Delar av Erik Höglund-samlingen, glas, måleri och skulptur, finns utställda på museet. Blekinge museum är ett regionalt museum som arbetar i hela Blekinge. Regelbundet arrangeras aktiviteter och visningar för barn och vuxna.

Blekinge museums - webbplats Länk till annan webbplats.
Blekinge museum äger en stor konstsamling som är delvis sökbar genom museets samlingsdatabas.Blekinge museums - Konstsamling Länk till annan webbplats.

Kulturcentrum Ronneby konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I konsthallen arrangeras 10-15 utställningar per år med nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. Några utställningar per år arrangeras av Ronneby Konstförening i samarbete med kulturenheten. Utställningsytan är sammanlagt 1500 kvadratmeter fördelat på tre konsthallar; Norra & Södra konsthallen samt Galleriet.

Om kulturcentrum Ronneby konsthall Länk till annan webbplats.

Verkstäder

I huset inryms förutom konsthallar även grafik-, emalj- och textilverkstäder för uthyrning. Helgkurser arrangeras med kunniga konstnärer som handledare.

Marinmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia, från år 1522 till idag. Ta del av spännande utställningar och miljöer på museet tillsammans med nära, kära, vänner & familj!

Marinmuseums webbplas Länk till annan webbplats.


Karlshamns museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har sina samlingar i Smithska huset vars fastighet har fått sitt namn efter brännvinskungen L. O. Smiths son Otto Smith. Här finns utställningar som speglar stadens historia och näringar från dess grundande till nutid. Museigården är en liten oas i stadskärnan där vi även exponerar levande historia i form av en liten tobaksodling, ett kryddland och Stilleryd-pelargonen. Ett av Karlshamns äldsta hus, Holländarehuset, är även återuppbyggt på museigården.


Punschmuseet

i Karlshamn är Sveriges enda kvarvarande puschfabrik. I detta magasin har J N von Bergens punschfabrik återuppbyggts i en autentisk miljö med fungerande maskiner och kompletta inventarier. Punschmuseet delar entré med Karlshamns Konsthall på Vinkelgatan. Vid slutna grupper erbjuds även punschavsmakning.


Skottsbergska gården

(Drottninggatan 91) är ett av vårt lands verkligt stora monument. Detta är inget slott eller herresäte utan ett borgarhus vilka vi i Sverige har få kvar i sitt ursprungliga skick. Gården är en av Sveriges bäst bevarade köpmannagårdar med anor från 1700-talet. Till gården hör även en handelsbod som var i drift till 1940-talet vars inventarier har fått stå kvar. Skottsbergska gården är ett enastående minnesmärke över svensk borgerlig byggnadskonst och bostadskultur.