Verkstäder - Kulturcentrum

På Kulturcentrum Ronneby konsthall finns olika konstnärsverkstäder och centrala resurser som möjliggör professionell konstnärlig produktion. Här kan du arbeta med olika tekniker som emalj, metall, foto, textiltryck och olika grafiska tekniker.

Verkstäderna hyrs ut till yrkesverksamma konstnärer, skolor och hantverkskunniga. Produktionsresurserna som man kan ta del av på Kulturcentrum är mycket svårt för en enskild konstnär att bära ekonomiskt.

Kontakta Kulturcentrum Ronneby konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du är intresserad av att hyra någon av verkstäderna.


Emalj

Emaljen som material har en historisk koppling till Ronneby och platsen Kulturcentrum. Kockums Emaljerverk verksamt från 1856 till mitten av 70-talet producerade kärl och vardagsföremål och hade lager och packningscentral i nuvarande Kulturcentrums lokaler.

Emaljverkstaden erbjuder utmärkta möjligheter att arbeta med tekniken. Verkstaden rymmer en emaljugn för plåtar med maxmåtten 1x1 meter i materialyta. Du hittar även utrustning som sprutbox, manuell plåtklipp och bockningsmaskin.

Emaljfärgen består av pulver som appliceras på plåtar som sedan hettas upp i stora ugnar under hög värme. Emaljen har en glasliknande beläggning som lämpar sig bra i offentliga utsmyckningar och klarar utomhusklimat.

Metall

I emaljverkstaden finns det även möjlighet att arbeta med metall. Lokalen är rymlig med möjlighet att fungera som ett projektrum för metall och monumentala arbeten.

Textil

Textilverkstaden är ett stort och luftigt rum som erbjuder möjligheter att arbeta i både stor och liten skala.

I textilverkstaden hittar du ett 6 meter långt och 2 meter bred tryckbord. Här har du möjlighet att trycka rapport och långa mönster. I verkstaden hittar du även en varmmangel och strykjärn för fixering av färg. Ett mörkrum för belysning av ramar och tvättmaskin. I färgköket finns dusch för rengöring av ramar. Förbrukningsmaterial som färg, ramar, raklar och fotoemultion står den som använder
verkstaden för.

Grafik

Grafik är konstbilder som framställda genom olika trycktekniker. Ordet ”grafik” är hämtat från grekiskans ”grafein” som betyder ”skriva”. Det finns olika grafiska tekniker, de delas in i fyra huvudområden: djuptryck, högtryck, plantryck och genomtryck. Teknikerna är uppdelade efter hur tryckplattan är framställd. De grafiska verken trycks upp i en viss upplaga, numreras och signeras. Detta gör att konsten blir tillgänglig för flera.

I grafikverkstaden finns möjlighet att arbeta med olika grafiska tekniker som träsnitt, koppartryck, litografi, etsning, linoleumtryck, fotopolymer, risoprint och screentryck.

Foto

I Kulturcentrums lokaler finns det vackra lokaler med mycket naturligt ljus. Här finns möjlighet för konstnärer att antingen fotografera sina konstnärliga verk eller utveckla fotografiska konstnärliga projekt. En mobil fotostudio är under uppbyggnad.

Öppen verkstad

På Kulturcentrum finns även en öppen verkstad, som du hittar i anslutning till den stora utställningshallen. Den öppna verkstaden är till för alla besökare både stora och små. Inspiration och konstpedagogiskt material anpassas efter varje utställning. Material och redskap står alltid framdukat. Låt din egen kreativitet få utlopp och inspireras av utställningarna som omger dig på Kulturcentrum.

Kulturcentrum Ronneby
Kulturcentrum Ronneby
Kulturcentrum Ronneby