Aktuellt om konst i Blekinge

Bild på Kristina Skantze, som håller i ett av sina konstverk.

Ateljébesök: Blekinge stay-at-home art residency

Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency är ett stipendium för konstnärer med Blekingeanknytning. Utlysningen skedde i november 2021 av Konst i Blekinge/Region Blekinge i samverkan med Kulturcentrum Ronneby konsthall/Ronneby kommun. Stipendiet på 35 000 kr gav tre yrkesverksamma konstnärer med Blekingeanknytning möjlighet att utveckla sitt konstnärskap.

I stipendiet ingår att konstnären i text, bild eller film dokumenterar en del av sitt arbete t.ex. genom ett digitalt ateljébesök, en ljudinspelning eller en text om konstskapande.

Kristina Skantze - Kroppen är där

Kristina Skantze är en konstnär och textil dockmakare som skapar en säregen scenografi, atmosfär och känsloladdning kring sina handsydda figurer. De människoliknande varelserna i hennes utställningar befinner sig ibland i gränslandet mellan människa och djur. Nya berättelser lockas fram i gåtfulla möten. Under sin residenstid har Kristina Skantze utvecklat sitt arbete med fokus på relationen mellan kropp och känsloliv.

Kristina är utbildad på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg samt har fördjupande studier i dockmakeri.

– Jag har låtit mig inspireras av barns känslouttryck som oftast är mer direkta, kraftfulla och ärliga än vuxnas. Stygn efter stygn låter jag kroppsdelar växa fram, jag leker ihop dem med ting i min närhet, formar skulpturer. Projektet har fått titeln Kroppen är där.

Besök Kristina Skantze genom ett digitalt ateljébesök. Länk till annan webbplats.

Porträttfoto: Hans Malm
Foto nedan: Kristina Skantze

Bild på Kristinas konstverk.