Aktuellt om konst i Blekinge

Vävda rum

Vävda rum – Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst

Konstföreningar och kulturverksamheter i Blekinge är med och arrangerar Vävda rum som är en unik utställning med tio av Sveriges främsta och mest spännande konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR).

Ladda ner appen Vävda rum och upplev konsten! Hitta appen med hjälp av QR-koden och hitta kartan till konstverken i Karlskrona, Ronneby och Sölvesborg i Blekinge.

QR

Den 20 maj har Vävda rum vernissage samtidigt runt om i Sveriges kommuner vilket gör den till den geografiskt sett största utställningen som skapats i landet. I Blekinge kommer konstföreningar och kulturverksamheter från olika delar av länet att vara värdar för den här unika utställningen och placera ut konstverken på 10 olika platser i kommunerna Ronneby, Karlskrona och Sölvesborg.

Konstverken i Vävda rum är gjorda med AR-teknik och är virtuella. Utställningen utnyttjar samma teknik som det kända spelet Pokémon Go, men i konstnärligt syfte. Genom att ladda ner appen Vävda rum till sin mobil kan besökaren på en karta se var konstverken är utplacerade i kommunen och besöka dem. Flera av konstverken i utställningen är interaktiva och förändras genom att besökaren sjunger, gör rörelser eller är delaktiga tillsammans med andra besökare.

Det finns en lekfullhet och fantasifullhet i många av verken, men också en viktig diskussion om det offentliga rummets betydelse i vår kommun. Alla våra parker, torg och lekplatser är viktiga mötesplatser för att kunna träffas och umgås med andra människor. Utställningen Vävda rum vill med hjälp av den nya tekniken skapa kollektiva upplevelser i det offentliga rummet, med fokus på vad som förenar och binder oss samman, i stället för det som skiljer oss åt. Kommuninvånare och besökare får i utställningen möjlighet att utforska sin kommun och upptäcka nya perspektiv på välbekanta platser. Genom mobilen kan besökaren uppleva nya dolda världar och få spännande och tankvärda upplevelser som handlar om miljö, möten, motion, åldrande och andra samtida frågeställningar. Vävda rum ger också en möjlighet att tillsammans med andra uppleva och samtala om konst.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Konstföreningar och kulturverksamheter i Blekinge är med och arrangerar Vävda rum som är en unik utställning med tio av Sveriges främsta och mest spännande konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR).

Vävda rum
Vävda rum
Vävda rum

Huvudarrangörer:
Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Postkodstiftelsen

Arrangörer:
Arrangörer i Blekinge är Kulturföreningen Carolus i Karlskrona, Sölvesborgs Konstförening och Sveriges Konstföreningar Blekinge tillsammans med Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun + Konst i Blekinge / Region Blekinge.

Läs mer på:
Vävda ruM Länk till annan webbplats.

Vävda rum