Aktuellt om konst i Blekinge

Grafikkurs

© The Trustees of the British Museum

Kurs: Artist at work
– Konstnärens villkor och konceptuellt koppartryck

De grafiska teknikerna har historiskt använts för att sprida information. Trycktekniken förändrade samhället i grunden eftersom det möjliggjorde utbyte av idéer. En del av att vara konstnär handlar om att dela information, kunskap och erfarenheter med andra konstnärer.

Kursen “Artist at work - Konstnärens villkor och konceptuellt koppartryck” handlar om konstnärens förutsättningar att bygga upp sin tillvaro - sin praktik, sitt liv och sin ekonomi. Denna tematik är utgångspunkten för att skapa grafiska tryck i Kulturcentrum Ronnebys grafikverkstad.

Plats: Grafikverkstaden, Kulturcentrum Ronneby konsthall
När: Lördag 30 sep – söndag 1 okt
Kostnad: Ingen kostnad ( avgift vid utebliven närvaro )
Kursledare: Sara Annsofidotter och Sofia Olsson
Antal platser: 10
Ansökan senast: Söndag 10 september 2023

 

Kursen består av två delar:
Inför kursen får du referensmaterial som griper an kursens tematik om konstnärligt arbete. Dessa fungerar som en katalysator för kursens första del där vi som grupp samtalar om konstnärens villkor.

Kursens andra del består av praktiskt arbete i grafikverkstaden. Här får du arbeta med de tekniker som passar ditt uttryckssätt, med inspiration från referensmaterialet och samtalen under kursen.

Under kursen får du bekanta dig med torrnål, monotypi och etsning. Du kommer att få trycka dina egna verk och på så sätt lära dig om de olika möjligheter som trycktekniken erbjuder.

Kursens upplägg:
Lördag 30 sep, kl. 10 – 16
Söndag 1 okt, kl. 10 – 16

Textmaterial skickas i god tid innan kursstart.

 

Kursens mål: Kursens mål är att deltagarna introduceras till koppartryck och dess olika processer, samt att dela erfarenheter från sin praktik med kollegor. I samband med kursen ”Artist at work - Konstnärens villkor och konceptuellt koppartryck” arrangeras det konstnärliga residenset AIR Blekinge på Kulturcentrum. För att möjligöra utbyte och nätverkande mellan konstnärer från våra grannländer och tillgänliggöra kursens innehåll kommer kursen att hållas på engelska.

Kulturcentrum Ronneby konsthall och Konst i Blekinge arbetar långsiktigt med att främja och skapa goda förutsättningar för Blekinges konstnärer att arbeta, verka och leva i länet. Kursen är ett led i det arbetet.

Vem kan söka: Kursen riktar sig i första hand till konstnärer som är yrkesverksamma i Blekinge eller konstnärer med anknytning till Blekinge. Inga förkunskaper krävs.

Kursen är kostnadsfri för deltagande konstnärer. Men en avgift på 1000 kr debiteras vid utebliven närvaro eller sen avbokning.
Urvalskriterier sker utifrån: Personlig motivering
Meriterande: Anknytning till Blekinge.

Vad ska din ansökan innehålla?
• En motiveringstext (omfång max en A4) om varför du har lust att delta i kursen. Skriv gärna om du har tidigare erfarenhet av koppartryck och eventuellt en reflektion kring kursens tematik om konstnärens arbetsvillkor.
• En CV, länk till webbsida samt ett urval bilder.
• I din ansökan vill vi att du anger dina kontaktuppgifter inklusive adress.
Ange hur din anknytning till Blekinge ser ut om du inte har din huvudadress här.
• OBS! Alla texter, CV och bilder måste skickas samlat i en PDF.

Din PDF-fil ska namnges med ditt namn och med tillägg Artist at work

Deadline för ansökan: Söndag 10 september 2023
Skicka ansökan till: kulturochbildning@regionblekinge.se

För mera information:
Kontakta Karin Sandahl Andrén, konstförmedlare på Konst i Blekinge.

: : :

Kursledare:
Sofia Olsson (född 1987, Kaxholmen) bor och arbetar i Köpenhamn. Sofia Olsson tog sin masterexamen på Det Kongelige Danske Kunstakademi våren 2020. Hon arbetar främst med måleri.
sofiaolsson.dk Länk till annan webbplats.

Sara Annsofidotter (född 1991, Degerfors) verksam i Köpenhamn, är utbildad på Umeå Konsthögskola och Kungliga Konstakademien i Köpenhamn. Hon arbetar primärt med installation och text.
www.annsofidotter.com Länk till annan webbplats.

: : :

Kulturcentrum Ronneby konsthall samarbetar med Konst i Blekinge/Region Blekinge för att stärka konsten i regionen. Syftet är att skapa en infrastruktur för konsten i länet och skapa goda förutsättningar för konsten både regionalt och internationellt.

På Konst i Blekinge-webben hittar du kontaktuppgifter, poddavsnitt, matnyttiga länkar till ansökningar hos olika fonder, information om lokalproduktion för konstnärer och mycket mera.

Kulturcentrum Ronneby konsthall är en av södra Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10 -15 utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. På Kulturcentrum finns verkstäder (emalj, textiltryck, grafik och fotostudio) som konstnärer har möjlighet att hyra.

www.ronneby/kulturcentrum.se Länk till annan webbplats.

 

Grafikkurs