Aktuellt om konst i Blekinge

Nattlig resa

Föreställning: Nattlig resa

Föreställningen Nattlig resa kommer till Karlskrona som en del av Världsarvsfestivalen 2023. Med start från Marinmuseums brygga ger sig deltagarna ut på en unik resa där havet utforskas som plats för eftertanke. Under resan lyssnar deltagarna på Björner Torssons poetiska berättelse, en utmanande framkallning av vattnets mystik och mörker.

Nattlig resa tar med publiken ombord på en sightseeingbåt. Du välkomnas av två gåtfulla stewards som tar hand om dig under hela resan och ser till att du får en lugn och behaglig upplevelse. Du får filt och dryck. Genom hörlurar lyssnar du på en varsamt talad text och ljudbild. Det är förföriskt och förtroendeingivande, lugnande men ändå märkligt oroväckande. Havet som med sin kraft, sina rytmer och skiftningar, formar och tempererar stadens liv är en utmärkt plats för begrunda historien, livet och döden.

När resan fortsätter tas du med på en inre resa - vad innebär det att vara levande - vad kan det innebära att vara död? Under resans gång leker din egen fantasi med ljusen från den omgivande staden. När båten glider genom det mörka vattnet manas dina egna bilder och berättelser fram, du reflekterar, lyssnar, minns och föreställer dig.

Medverkande:
Carina Reich och Bogdan Szyber, Reich+Szyber.

Konstnärsduon har skapat över 100 originalverk där de fängslat publiken med sin säregna, platsdedikerade konst. Reich+Szybers scenkonstverk spänner allt mellan större balettföreställningar, intima installationer och tidsbaserade ritualer till storslagna operaproduktioner.

Om föreställningen
Nattlig resa är skapad av Carina Reich och Bogdan Szyber i samarbete med Peder Bjurman och baserad på en text av poeten och arkitekten Björner Torsson. Den spelas under tre dagar för upp till 80 passagerare per gång. Varje resa varar i cirka 50 minuter.

Nattlig Resa uruppfördes i Stockholm i september 2000, på Themsen i London året efter samt senast i augusti 2023 under Stockholm Fringe Festival STOFF2023. Uppsättningen vann festivalens Grand Prix.

Texten finns tillgänglig på både svenska och engelska av skådespelarna Krister Henrikson (Sverige) och Linda Marlow (Storbritannien). Poeten och arkitekten Björner Torsson skrev texten och David Österberg skapade ljudbilden. Ljusdesign av Ronald Salas och konstruktion av Kaj Primus.

Nattlig resa genomförs i samarbete mellan Reich + Szyber, Konst i Blekinge / Region Blekinge, Karlskrona kommun, Kulturrådet och Marinmuseum

Bra att veta:

Datum och Tid: 27 okt - 29 okt, 18:30 - 19:30
Plats: Kajen vid museet
Samlingsplats: Marinmuseums brygga
Pris: 230 kronor. I biljettpriset ingår entré till Marinmuseum.
Biljetter köps via Nortic.
Varje resa varar i cirka 50 minuter.


Köp din biljett här... Länk till annan webbplats.