Aktuellt om konst i Blekinge

Bästa Festivalen

Bästa Festivalen!
– Konst för barn och unga i Blekinge

Bästa Festivalen är Sveriges största konsthändelse för barn och unga. Under perioden på och kring skolornas höstlov (21 oktober—5 november) kommer det runt om i Sydsverige att finnas hundratals möjligheter.

Bästa Festivalens innehåll produceras av olika deltagande arrangörer såsom konstinstitutioner och kommuner tillsammans med konstnärer. Man kan titta, läsa och lyssna men framförallt själv vara med och skapa!

Vad händer i Blekinge?

Under Bästa Festivalen i Blekinge arrangeras workshops, utställningar och guidade visningar i samtliga kommuner. Det är en stor variation på innehåll och konstnärer. Tillsammans med konstnären Linda Carleke kan du skapa din egen powerstick. Alla kan behöva en powerstick i sin vardag för att hämta kraft ur kreativiteten. Workshoppen hålls i utställning ”Terräng” i Karlshamns konsthall. Eller kanske vill du skapa coola anfanger tillsammans med illustratören och konstnären Mattias Olsson i Karlshamns stadsbibliotek.

På Blekinge museum kan du delta i en kreativ workshop tillsammans med Karolina Bång och skapa din egen spelkaraktär och roliga delar till ditt alldeles egna spel.

På Karlskrona stadsbibliotek skapas serier och nya berättelser tillsammans med serietecknaren Martin Nihlén.

Låt händerna skapa i lera tillsammans med Anna Jarnestad och inspireras av utställningarna på Kulturcentrum Ronneby konsthall.

På Växtverket i Olofström möts Harry Martinsons författarskap och graffittikonstnärerna Kim Demåne och Ossian Theselius bildvärld. Kom och gör avtryck för planeten.
Tillsammans med Veronica Ljunglöf kan du skapa personliga figurer på Sölvesborgs konsthall.

Men Bästa Biennalen, vad är då det?

Bästa Festivalen är en del av Bästa Biennalen, som drog igång 2013 med syfte att stimulera barn och unga att möta konst för samtal och nya upptäckter, men även för att få lust att skapa själva. Som ett sätt att bidra till att skapa kreativa, jämställda och modiga individer i framtiden. Visst vill vi genom Bästa Biennalen lyfta rätten och lusten till det egna skapandet, men lika mycket vill vi arbeta för de ungas rätt till konst och kultur. Ett arbete som i grunden handlar om demokrati, jämlikhet och rättvisa.

Bästa Boken – gratis för alla som deltar

För andra gången har en konstnär fått i uppgift att göra Bästa Boken. Först ut (2021) var Lisa Ewald, i år heter konstnären Richard Johansson. Han är från småländska Vrigstad, men bor idag utanför skånska Kivik. I sin bok, som heter ”Vad mitt öga ser”, visar han sina egna bilder, både från idag och från när han var barn, men det finns också plats att själv skriva och teckna. Det här är en bok som finns där Bästa Festivalen finns, och som är gratis för alla som deltar.


Här finns all information

All information finns på Bästa Biennalens hemsida. Som allt som händer under Bästa Festivalen - vad, var, när och tillsammans med vilka konstnärer.

Här hittar du länk till en intervjufilm med Richard Johansson där han berättar om Vad mitt öga ser, den bok som han har skapat till årets festival och som alla besökare få gratis.

Under årets konstfestival har nästan 90 arrangörer skapat uppåt 100 unika arrangemang som möjliggör barns och ungas möte med konst i södra Sverige. Se hela programmet för Bästa Festivalen 2023.
bastabiennalen.se Länk till annan webbplats.

Om du vill se vad som händer specifikt i Blekinge gå in på Konst i Blekinge-webben.
Bästa Festivalen - Blekinge

Arrangörerna i Blekinge är Sölvesborgs kommun, Karlskrona kommun, Karlshamns kommun, Olofströms kommun,

Blekinge museum och Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun.
Bästa Biennalen är en regional satsning på barn och ungas möten med konst som startade i Skåne 2013.

Sedan 2021 ingår arrangörer i Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, genom Regionsamverkan Sydsverige.

Bästa Biennalen finansieras i huvudsak av respektive region och Kulturrådet. Arrangemangen under
Bästa Festivalen har gjorts möjlig genom medel från Bästa Biennalen och arrangörer.