Aktuellt om konst i Blekinge

Riso

Stipendiatutställning – Risoprint

Under hösten 2023 utlyste Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall två risostipendium. Stipendiet gav möjligheten till två konstnärer att utforska och experimentera med tekniken risoprint. Utlysningen berörde konstnärer som är verksamma i Blekinge, eller har Blekingeanknytning.

Risoprint kan bäst beskrivas som digitalt screentryck. Tekniken är känd för sina starka färger och särskilda texturer, som gör det möjligt att framställa konstnärligt intressanta trycksaker.

Vi är därför glada att visa resultatet av konstnärerna Simone Ærsøe och Nils Bergendals konstnärliga research inom risoprint.


Juryns motivering: Nils Bergendal
Nils Bergendal är en konstnär som arbetar med konstinstallationer och egen bokutgivning. Han har visat flera soloutställningar och han har fått flera utmärkelser från Svensk Bokkonst. Hans projektidé "Jordnötsvariationerna" är en utforskning av det triviala, av det vardagliga och kanske t o m det humoristiska berättandet. Det handlar om alltings ömtålighet och om skönheten i naturens oändlighet.

Han har tillbringat alla somrar sen barnsben i Blekinge på grund av föräldrarnas släktled på olika platser i länet och bor till och från i sin farmors stuga i Köpegård.
Han har sedan 2019 varit engagerad i konst- och musikfestivalen PLX TJÄRÖ där han visat olika installationer. Genom sitt engagemang i PLX visar han också på en stark förankring i regionen och en önskan att bidra till konstlivet.
Nyfiken på Nils Bergendal... Länk till annan webbplats.

Juryns motivering: Simone Ærsøe
Simone Ærsøe är en konstfotograf med utbildning från Akademin Valand och Fatamorgana. Hon kombinerar sin konstnärliga erfarenhet med kunskap om och förståelse för trycktekniker. Hennes tidigare arbete inom risoprints och serigrafiska editionstryck återspeglar hennes förmåga inom området. Simone är bosatt i Gullholma/Jämjö, Blekinge.

Hennes motivering att utforska risoprintens teknik genom att utmana sin fotokonst och skapa en serie verk som tillför taktilitet och abstraktion genom risprint utlovar spännande resultat. Hennes projektidé handlar om att utforska extrem interaktion med miljön. De oväntade resultat som risografins teknik kan ge, inbjuder till en visuell dialog mellan fotografi och risoprint.
Nyfiken på Simone Ærsøe... Länk till annan webbplats.

Utställningen visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall från 23 mars till 19 maj, 2024.

: : :

BLEKINGE KONSTRESURSCENTRUM – från vision till verklighet
År 2019 beviljade Konstnärsnämndens Kulturbryggan medel till Konst i Blekinge för projektet Katalysator - konstnärlig produktion och residens. Samarbetsavtalet med Kulturcentrum Ronneby konsthall innebar att vi gemensamt kunde fortsätta arbetet med ett regionalt konstresurscentrum.

Inköp av risografen är en del av satsningen. I projektet ingick också arkitektvisioner för den fysiska miljön i området kring Kulturcentrum Ronneby Konsthall, utrustning till Massmanska kvarnen och satsningar på emalj, foto och grafik.