Aktuellt om konst i Blekinge

Simone

Simone Ærsøe – Risostipendiat

Under hösten 2023 utlyste Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall två risostipendium. Stipendiet gav möjligheten till två konstnärer att utforska och experimentera med tekniken risoprint. Utlysningen berörde konstnärer som är verksamma i Blekinge, eller har Blekingeanknytning.

Simone

Simone Ærsøe risoverk.

Risoprint kan bäst beskrivas som digitalt screentryck. Tekniken är känd för sina starka färger och särskilda texturer, som gör det möjligt att framställa konstnärligt intressanta trycksaker.
Vi är därför glada att visa resultatet av konstnärerna Simone Ærsøe och Nils Bergendals konstnärliga research inom risoprint.

Stipendiatutställningen RISOPRINT visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall fram till 19 maj, 2024.


Juryns motivering: Simone Ærsøe
Simone Ærsøe är en konstfotograf med utbildning från Akademin Valand och Fatamorgana. Hon kombinerar sin konstnärliga erfarenhet med kunskap om och förståelse för trycktekniker. Hennes tidigare arbete inom risoprints och serigrafiska editionstryck återspeglar hennes förmåga inom området. Simone är bosatt i Gullholma/Jämjö, Blekinge.

Hennes motivering att utforska risoprintens teknik genom att utmana sin fotokonst och skapa en serie verk som tillför taktilitet och abstraktion genom risprint utlovar spännande resultat. Hennes projektidé handlar om att utforska extrem interaktion med miljön. De oväntade resultat som risografins teknik kan ge, inbjuder till en visuell dialog mellan fotografi och risoprint.

Simone Ærsøe ... Länk till annan webbplats.

Ett samarbete mellan Blekinge konstresurscentrum – från vision till verklighet
År 2019 beviljade Konstnärsnämndens Kulturbryggan medel till Konst i Blekinge för projektet Katalysator - konstnärlig produktion och residens. Samarbetsavtalet med Kulturcentrum Ronneby konsthall innebar att vi gemensamt kunde fortsätta arbetet med ett regionalt konstresurscentrum.

Inköp av risografen är en del av satsningen. I projektet ingick också arkitektvisioner för den fysiska miljön i området kring Kulturcentrum Ronneby Konsthall, utrustning till Massmanska kvarnen och satsningar på emalj, foto och grafik.

Utställning

Marknadsföringsbild för stipendiatutställningen Risoprint på Kulturcentrum Ronneby konsthall.

Tiden i den grafiska verkstaden hos Kulturcentrum har jag använt till att testa idéer, experimentera med teknik och bygga färdiga verk. Första steget var att hitta ett sätt att bearbeta mitt fotografi så det fungerar med risons teknik och papperet. Detta var kanske det mest utmanande eftersom man som fotograf eftersträvar så mycket information i bilden som möjligt, medans risografi är ganska reducerande. Jag fick därför ändra mitt sätt att bearbeta mina foton på och detta är en befriande och rolig process som jag vill fortsätta att experimentera med. Ofta används riso till zines och skissartade arbeten vilket jag älskar, men det känns också spännande att utmana detta. Därför bestämde jag mig tidigt för att arbeta med avslutade inramade verk i stora storlekar som inte tar hänsyn till maskinens A3 format.

Mitt pågående projekt handlar om människors ingrepp i naturen där konsekvenserna kan vara svåra att förutsäga. Därför känns det helt rätt att använda risons ’glitchiga’ och lite slumpartade kvaliteter som ett sätt att spegla detta. I de två verk som visas på utställningen i Ronneby Konsthall upphöjs både tryckteknikens artefakter och damm från scanningen av mina negativ har lämnas kvar för att både förtydliga tematiken och verkens fysikalitet genom hela processen.

// Simone Ærsøe


Läs och se mer av Simone Ærsøe konstnärliga Risoprintproduktion...

 

Utställning