Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum

Haidar Mahdi + Sculpture Sweden = Dance

Utställningen Art Mesh visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall, vintern 2021. Utställningen fokuserade på resultaten av de konstnärliga experimentella samarbeten mellan konstnärer och industrier i Blekinge.

Både konstnärer och ingenjörer formar vår värld och vår världsbild och inspirerar oss till nya perspektiv på vardag och framtid. Konst och teknik kan öppna våra ögon för nya förhållningssätt och möjligheter. Kan konsten utmana tekniken och tekniken utmanas av konst?
Är det tekniken eller fantasin som sätter gränserna?

Produktionerna i utställningen har genomförts inom ramen för Konst i Blekinges projekt Art Eco System med stöd av Kulturrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Art Mesh är en del av Art Eco System.

Konstnärerna som medverkar i projektet ansökte om produktionsstipendier från Konst i Blekinge / Region Blekinge. Konstnärerna kan nu ”sina” tekniker och vi hoppas att företagen låtit sig inspireras till nya konstnärliga samarbeten.

Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum

Konstnär: Haidar Mahdi
Konstnärligt projekt: Dance
Industri: Sculptur Sweden
Material: 3D-printed composite

Konstnären Haidar Mahdi om processen och arbetet

Den konstnärliga handens möte med maskinen:
I arbetet med lera lämnar jag, verktyget eller tillvägagångssättet spår i materialet.

Visste direkt att jag ville fånga 3D-printerns ”spår” i materialet. Låta maskinen bestämma och visa sitt uttryck. Inte helt lätt när maskinen endast finns för att göra som den blir programmerad av skickliga programmerare vars mål är att sudda ut maskinens uttryck och snedsteg.

Väl på plats, hos Sculptur i Karlshamn behövde jag ge maskinen lite svängrum för att göra sin grej, få den att släppa tyglarna och våga vara sig själv lite mer.
Jag tycker ”fel” är intressant och vackert, därför försökte vi på flera sätt få maskinen att göra ”fel”.

Resultatet blev en bana där maskinen ibland sprutade för fort, från hög höjd och nära inpå, ibland för varmt eller snabbt. Färgerna blandade jag direkt i maskinen medan den arbetade.

Efter några försök fick vi in en rytm med färgerna men också där maskinen fick tillräckligt med svängrum för att vi båda skulle bli nöjda.
Resultatet syns på bilden.

// Haidar Mahdi

Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum
Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum
Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum