Månadens konstverk: Januari 2024
Alf Jarnestad

Alf Jarnestad

Alf Jarnestad Foto: Torkel Edenborg

ALF JARNESTAD

Det finns sex konstverk av Alf Jarnestad i Region Blekinges konstsamling. Månadens konstverk i januari är en vägghängd relief, som består av en låda av trä och delar i keramik som är glaserad i kalla blå och vita nyanser. Verket för tankarna till fisk, fångst och hav. Centralt i verket är en förunderlig havsvarelse som fångar betraktaren. Verket återfinns på Blekinge folkhögskola.

Alf föddes 1923 i Helsingborg, där han växte upp. Han utbildade sig vid Konstfack, samt Berghs reklamskola, Stockholm. Därefter anställdes han vid Gustafsbergs fabrikers studio 1946 och stannade där till 1956, under Wilhelm Kåges och senare Stig Lindbergs ledning. 1956 flyttade han till Karlskrona där han anställdes som konstnär vid Karlskrona porslinsfabrik. Han stannade kvar där till 1968 då fabriken lades ner. Därefter var verksam i egen ateljé. Han dog 2008.

Anna Jarnestad, dotter till Alf berättar:

Sedan barnsben gjorde han egna utflykter ner till Helsingborgs hamnkvarter, vattnet och det som flyter har inspirerat honom. För alltid präntades bilderna in från mäktiga fartyg långt från fjärran länder. Fartygen kom med majs, frukt, ris och andra varor i stora packlårar. Det både lastades och lossades i hamnen. Lyftkranar och vinschar lyfte gigantiska trälårar i och ur båtarnas inre.

Färgerna järnoxidröd, oxidbrun, grå och tuschsvart, var lika väl bevarat i Alfs inspirationsbank som dofterna från saltade kohudar, melass, sotrök från båtarnas maskiner, olja och hav. Liksom ljudkulissen i stora oceanhamnen; slammer och smällar, måsskrik, gnissel från vinschar, rassel av gigantiska ankare, rop och skratt på olika språk. Vilken värld för en liten pojke i äppelknyckarbyxor på 11 år.


Förra året avslutades med ett jubileum för honom under hösten eftersom han skulle ha fyllt 100 år. Flera utställningar genomfördes samt ett boksläpp och två ateljébesök.

Lyssna till Konst i Blekinge-podden #70 Alf Jarnestad 100 år

Läs mer om Alf Jarnestad 100 år ...

Alf Jarnestad
Alf Jarnestad

Fotograf: Torkel Edenborg

Alf Jarnestad

Fotograf: Torkel Edenborg

Alf Janestad

Alf Jarnestads ateljé Fotograf: Torkel Edenborg