November 2023: Eva Larsson - A point of view

Eva Larsson

EVA LARSSON - A POINT OF VIEW

Region Blekinges konstsamling består av ca 5000 konstverk som finns på sjukhusen, vårdcentraler, folktandvården och administrativa byggnader. Konstverk tar ofta lång tid att få på plats.

Först görs det en upphandling, där konstnärer får lämna en intresseanmälan och det görs en kvalificering utifrån ställda krav. ​I det här fallet fick​ tre konstnärer ett skissuppdrag för konsten inomhus till byggnad 46 under 2017.

Var och en av konstnärerna presenterade enskilt för en jury bestående av representanter för verksamheterna i byggnad 46, konstkonsult, byggprojektledare och arkitekt.

Eva Larsson fick genomföra sitt förslag och det var färdigt 2019.

Sexton människogestalter i brons interagerar med varandra. Den första delen med placering precis innanför entrén sträcker sig från golv till tak och är en moln- eller bergsliknande formation i granit där tre människor står på den högsta punkten och blickar vidare mot en klättrande grupp som befinner sig i luftrummet ovanför. De andra delarna av verket har placerats på väggarna i trapphuset och hisshallen. Det är människofigurer som interagerar med varandra i par. De förmedlar en känsla av styrka, känslig värme och ett hopp om att ingenting är omöjligt.

Verket ska fungera som tröst och stöd för människor som befinner sig i en sårbar position men också väcka nyfikenhet och inspirera till en utflykt i fantasin där individens egna minnen och erfarenheter får färga upplevelsen.

Eva har arbetat med skulpturer i brons och lera och hon finns representerad på olika platser såsom exempelvis Uppsala kommun, Region Stockholm och hos Statens konstråd.

: : :

Konst i Blekinge-podden: #56 Eva Larsson

I entrén vid bröstcentrum på Blekingesjukhuset i Karlskrona hittar du hennes skulptur ”A point of view”. Kvinnliga gestalter som är engagerade i olika fysiska aktiviteter. Kvinnor som hoppar, klättrar eller på annat sätt förhåller sig till varandra.

Som en stillbildskoreograf, så karaktäriserar skulptören Eva Larsson sitt sätt att tänka kring de scener hon skapar med hjälp av objekt i exempelvis brons.

Susanne Skog har träffat henne för ett samtal om hennes konstnärskap, den konstnärliga processen och verket ”A point of view”.

Min avsikt är att verket ska fungera som tröst och stöd för människor som befinner sig i en sårbar position men också väcka nyfikenhet och inspirera till en utflykt i fantasin där individens egna minnen och erfarenheter får färga upplevelsen.

// Eva Larsson

: : :

Avsnittsinformation

Produktion: Susanne Skog
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Konstverk: A point of view, Eva Larsson, Blekingesjukhuset i Karlskrona
Längd: 20 min 23 sek

: : :

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#56 Eva Larsson Länk till annan webbplats.

Eva Larsson
Eva Larsson