#10 KUNGEN OCH DE NAKNA FLICKORNA

Workshop

Hur kommer det sig att vi har så många skulpturer av nakna flickor i våra parker? Och varför står krigarkungarna från förr ännu idag kvar på våra torg?

I detta avsnitt gästas Konst i Blekinge-podden av Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum och Torun Ekstrand, projektledare för Konst i Blekinge. De bägge funderar över hur statyer från förr står sig i ett modernt samhälle och vilka signalvärden de sänder till människor idag.

Vi hör också Marcus Sandekjer berätta om uppståndelsen när han för några år sedan klädde på Flora, en skulptur av en liten naken flicka som står på Blekinge museums bakgård.

Vi möter också Sofia Lenninger, kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg och hör vad hon tänker om statyer av kungar och nakna flickor.

Statyn av Karl XI på Stortorget i Karlskorna restes 1897. Konstnären heter John Börjesson och statyn är tillverkad helt i brons.

: : :

Avsnittsinformation

Produktion: Ola Hallqvist
Foto: Ola Hallqvist
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 34 min 15 sek

: : :

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#10 Kungen och de nakna flickorna Länk till annan webbplats.

Blekingeflickan

Blekingeflickan av Gunnar Nilsson i Hoglands park, rest 1960.

Kungen och grodan

I Hoglands park i Karlskrona möts statyerna Grodan och Karl III, här iklädd romerska kejsarkläder. Grodan gjord av Per Hasselberg och kungen av Johan Niklas Byström.