#42 HANNA HANSDOTTER

Hanna Hansdotters utställningen "Ornamental abstractions of industrial memories" visades i Kulturcentrum Ronneby konsthall, 14 november 2020 – 10 januari 2021.

Hanna Hansdotter

– Jag är intresserad av det emotionella värdet av saker. Vasen eller kärlet kan fungera som en kollektiv referens för att fånga betraktarens uppmärksamhet. För mig har vasen agerat som en norm att utmana och manipulera. I objekten finns en önskan om att förena mötet mellan det behärskade och det olydiga.
// Hanna Hansdotter

: : :

Med rötterna i industriell glasbrukstradition och med en samtida konstnärlig blick är Hanna Hansdotters arbete ett undersökande av gränstrakter där former och laddningar är i ständig rörelse. Objekten växer uppåt, glödgande köttsliga former ringer ut som ringar på vatten, organiska och svullna men tämjda av glashantverkarens redskap, erfarenhet och intention. Slump och kontroll går här hand i hand och formen vilar aldrig i symmetrisk fulländning utan rör sig vidare, hybridiserar.

Utställningens titel syftar på industrins betydelse för verkens tillblivelseprocess, glashyttornas kollektiva kunnande och förvaltande av teknik och material, men också på Kulturcentrums byggnads historia som packcentral för Kockums industrier. Verken i utställningen är speciellt framtagna för detta rummet, golvplattornas färg springer vidare upp på podier och spelar i glasen mot ultramarin och metallic, böljar ut och fångas in, men stelnar aldrig helt.

Hanna Hansdotter är född 1984 och utbildad inom glasblåsning samt har en examen från Konstfack.

Hon arbetar med konstglas, offentliga installationer samt småskaliga produktioner och har tidigare ställt ut på bland annat CFHILL, Steinsland Berliner och i internationella sammanhang.
År 2020 tilldelades hon Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium.

: : :

Avsnittsinformation

Producent: Susanne Skog
Foto: Anders Bergön
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 20 min 03 sek

: : :

Lyssna på konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#42 Hanna Hansdotter Länk till annan webbplats.