#76 AIR BLEKINGE – OTALT

Otalt

#76 AIR Blekinge – OTALT
Sara Falkstad and Helene Karlsson

AIR Blekinge är ett konstnärsresidens som drivs av Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall. Residenset har ett Östersjöperspektiv och fungerar som ett kreativ och
konstnärlig katalysator både för de deltagande konstnärerna och för regionala samarbeten.

Konstnärerna Sara Falkstad och Helene Karlsson var två av konstnärerna som deltog i årets upplaga av AIR Blekinge. Sara Falkstad har sina rötter i Blekinge men bor och verkar idag i Värmland som bas. Tillsammans med Helene Karlsson driver Sara Falkstad konstgruppen OTALT och den konstnärsdrivna plattformen KOLONIN.

OTALT är en feministisk konstgrupp baserad i Arvika som bland annat arbetar med performance och relationella konstprojekt. De arbetar ofta med konst i det offentliga rummet och med förankring i lokalsamhället, där publiken blir deltagare och medskapare i uttryck som rör sig mellan bildkonst, performance, poesi och kulturarvsförmedling.

Lyssna till samtalet med Susanne Skog och reflektioner över residensvistelsen under AIR Blekinge.

OTALT – Om processen, tiden och erfarheten under AIR Blekinge

OTALT kom till Ronneby med några trådar redan i händerna, trådar från våra förmödrar i Arvika som ledde till Blekinge. I flera projekt har vi lyft fram berättelser som vi tycker inte har blivit berättade, och i Blekinge var vi nyfikna bland annat på Augusta Tonning och hennes häst Rösträttskampen, och på kopplingen mellan Värmland och Blekinge som rösträttskvinnor som Brita Crona och Olga Segerberg stod för.

När vi installerade oss i Blekingestugan vid Silverforsen stor det klart att det fanns en närvaro vi inte kunde ignorera - Rebecka Svenssons. I stugan där Rebecka både föddes och dog, och däremellan gav av sitt engagemang och omsorg till kvinno-, arbetar- och nykterhetsrörelsen och slutligen startade det våffelcafé som många har minnen från, levde vi under fyra veckor, gick samma vägar som Rebecka hade gått.

Under vår vistelse har vi läst arkivmaterial, beundrat broderier på folkrörelsers fanor och standar, spanat havsörn, klättrat upp i ekar, gräddat våfflor, smakat på Augusta Tonnings päron och pratat med många ronnebybor. Vi har jobbat med grafik, text, textil och film för att fortsätta kommunicera med och hämta kraft från de kvinnor som trots motgångar fortsatte kämpa för våra rättigheter, och de människor som gör sitt bästa för att knyta ihop det samhälle vi lever i idag. Några trådar har knutits ihop, många finns kvar att följa och vi reser hem badade i bräckt vatten och fulla av idéer och kämparglöd.


Avsnittsinformation

Produktion: Susanne Skog
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 30 min 17 sek

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

76 AIR BLEKINGE - OTALT - SARA FALKSTAD - HELENE KARLSSON Länk till annan webbplats.

Nyfiken på OTALT...

www.sarafalkstad.com Länk till annan webbplats.
www.helenekarlsson.se Länk till annan webbplats.
www.abortharvan.com Länk till annan webbplats.

Läs mer om AIR Blekinge 2023...
AIR BLEKINGE

Otalt
Otalt
Otalt
Otalt

OTALT - Sara Falkstad och Helena Karlsson

Otalt
Otalt