#80 REICH+SZYBER
– Nattlig resa

Reich Szyber

Från performanceverket Nattlig resa. Foto: Timjan Wall

#80 Reich+Szyber – Nattlig resa


Konstnärsduon Reich+Szyber (Bogdan Szyber och Carina Reich) har skapat över 100 originalverk där de fängslat publiken med sin säregna, platsdedikerade konst. Deras scenkonstverk spänner från allt mellan större balettföreställningar, intima installationer och tidsbaserade ritualer till storslagna operaproduktioner.

Deras konstverk "Nattlig resa" var en del av världsarvsfestivalen i Karlskrona i slutet av oktober 2023. Med start från Marinmuseums brygga gav sig deltagarna ut på en unik resa där havet utforskades som plats för eftertanke.

Anton Ingvarsson samtalar i detta avsnitt med konstnärerna om verket men även deras konstnärskap och erfarenheter av att vara konstnärer i ett föränderligt samhälle, ett podcast-avsnitt som tar flera vändningar i den språkliga djungeln.


Om performance konstverket:

Nattlig resa är skapad av Carina Reich och Bogdan Szyber i samarbete med Peder Bjurman och baserad på en text av poeten och arkitekten Björner Torsson. Uppläsare är skådespelaren Krister Henriksson.

"Nattlig resa" tar med publiken ombord på en sightseeingbåt. Du välkomnas av två gåtfulla stewards som tar hand om dig under hela resan och ser till att du får en lugn och behaglig upplevelse. Du får filt och dryck. Genom hörlurar lyssnar du på en varsamt talad text och ljudbild.

Det är förföriskt och förtroendeingivande, lugnande men ändå märkligt oroväckande. Havet som med sin kraft, sina rytmer och skiftningar formar och tempererar stadens liv är en utmärkt plats för att begrunda historien, livet och döden.

När resan fortsätter tas du med på en inre resa - vad innebär det att vara levande - vad kan det innebära att vara död?

Under resans gång leker din egen fantasi med ljusen från den omgivande staden. När båten glider genom det mörka vattnet manas dina egna bilder och berättelser fram, du reflekterar, lyssnar, minns och föreställer dig.

Nattlig resa genomfördes i samarbete mellan Reich + Szyber, Konst i Blekinge / Region Blekinge, Karlskrona kommun, Kulturrådet och Marinmuseum

 

Avsnittsinformation

Produktion: Anton Ingvarsson
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 1 tim 05 min 00 sek

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#80 REICH+SZYBER - NATTLIG RESA Länk till annan webbplats.

Nyfiken på...
Reich+Szyber Länk till annan webbplats.Reich+Szyber

Från performanceverket Nattlig resa. Foto: Timjan Wall

Reich Szyber

Konstnärsduon Bogdan Szyber och Carina Reich.

Nattlig resa