#51 PIA KÖNIG

Under 2020 fick konstnären Pia König chansen att utveckla en idé med rottrådar till hennes uppväxt i Blekinge, en röllakansmatta med namnet Blekinge trädgård och farmor Karins vävstuga i Karlskrona.

König arbetar vanligtvis inte så mycket med textil konst – men den här gången blev resultatet en matta, framställd i samarbete med Hitex Robot Tuft Sweden AB i Svängsta.

Pia König

Susanne Skog träffade henne i december 2021 på konsthallen Passagen i Linköping, där mattan visades för första gången. I februari 2022 visas verket på Kulturcentrum Ronneby konsthall i utställningen ”Art Mesh”.

Produktionerna i utställningen har genomförts inom ramen för Konst i Blekinges projekt Art Eco System med stöd av Kulturrådet. Art Mesh är en del av Art Eco System.

Produktionerna inom Art Mesh innebär konstnärliga möten mellan industrier i Blekinge och konstnärer. Både konstnärer och ingenjörer formar vår värld och vår världsbild och inspirerar oss till nya perspektiv på vardag och framtid. Konst och teknik kan öppna våra ögon för nya förhållningssätt och möjligheter.

: : :

Pia Königs egna ord om den konstnärliga processen

Mitt ursprung finns i Östra Blekinge:

– Under uppväxten har jag fått många referenser och ett textilt arv, men trots det har jag inte arbetat så särskilt mycket med textila material, än så länge. Som konstnär har jag arbetat i många tekniker då idén fått styra materialvalet och oftast arbetar jag med flera delar som presenteras i form av en installation.

Min mormor Karin König hade från 1960- till 1990-talet Karins Vävstuga på Västra Vittusgatan 14 i Karlskrona. Jag har därför haft riklig tillgång till blekingedräkter, vävda tyger till både möbler och kläder. Där har funnits mattor att vårda och leva sitt liv på. En sådan matta är utgångspunkt för detta projekt. Mattan heter ”Blekinge Trädgård” och är en oliksidig rölakansmatta vävd i Blekinge i mitten på förra seklet.

Med mattan som utgångspunkt tänker jag på den mylla jag vuxit upp i, som via influenser utifrån under århundranden förändrats av att vara ett landskap vid vatten, där båtar anlöpt hamn, människor invandrat, släktingar utvandrat och sedan återkommit med erfarenhet av den övriga världen.

Med oro hör jag de röster som allt starkare uttalar att det finns ett klassiskt kulturarv, ett bildskapande som är svenskt som måste skyddas, bevaras och fastslås.

Jag tänker att det växande, spirande finns i mångfalden inte i inlåsningen. Så när jag fick möjligheten att arbeta med en matta ville jag göra en tolkning av ”Blekinge Trädgård” och tillföra några nya komponenter och tankar.

Min önskan att vara på plats och experimentera en del av tiden innan produktion gick om intet då pandemin kom och jag inte kunde vara på fabriken. Jag skissade hemifrån med telefon- och mailkontakt. Testade att arbeta analogt med mönsterdelar uppförstorade på kopiator, klippa i bomullstyger och limma.

Resultatet är en matta som kan delas i flera delar, har rektanglar och cirklar som kan tas ur för att visa det underliggande golvet och en lång kant som kan tas bort och ligga som matta runt ett hörn. Jag har gjort plats för skulpturer. Kanske kan den vara vägghängd eller så berättas något på golvet.

Jag tänker mig mattan som en central del i mitt berättande: Min tolkning av Blekinge Trädgård i ett utvidgat fält.

// Pia König

: : :

Avsnittsinformation

Konstverk: Blekinge trädgård, en replik
Foto: Anders Bergön
Musik: Jesper Norda
Produktion: Susanne Skog
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 18 min 45 sek

: : :

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#51 Pia König Länk till annan webbplats.