#5 REPVANDRARNA - JULIE POITRAS SANTOS

Julie Poitras Santos

I gamla dokument från forna tiders repslagarbanor ser man bilder av män som går baklänges med ett moln runt midjan. Det var de män som spann de trådar som sedan tvinnades till rep – molnen bestod av fibrer, som de förde samman med sina händer medan de långsamt vandrade fram och tillbaka utmed hela Repslagarbanans längd, minst 300 meter. De liknar spindlar där de går med trådarna löpande från magen.

En sådan repslagarbana finns bevarad i Karlskrona. Det var den som lockade hit konstnären Julie Poitras Santos från USA förra våren. Möt henne här i ett porträtt av Susanne Skog.

Julie Poitras Santos bor i Portland, Maine i USA och planerar för att återkomma till Blekinge för att göra film och performance på Repslagarbanan på Örlogsvarvet i Karlskrona. Hennes konstnärliga praktik grundar sig i deltagande med människor på de platser hon arbetar på. Julie Poitras Santos har en Master i bildkonst och en till i Poesi. Hon har haft utställningar och performance i USA och Europa, samt drivit ett Artists’ Resicency utanför Barcelona. När hon hittade det lilla nystartade Residency Brunåkra utanför Simrishamn kom Julie så nära Blekinge hon kunde för att kunna göra efterforskningar på plats.

Repslagarbanan byggdes på 1690-talet och är Sveriges längsta träbyggnad med sina 300 meter. Det är en del av världsarvsstaden och är placerad inne på Örlogsvarvet som enbart är öppet för guidade visningar.

: : :

Avsnittsinformation

Produktion: Susanne Skog
Foto: David Madasci
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 16 min 16 sek

: : :

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#5 Repvandrarna - Julie Poitras Santos Länk till annan webbplats.

Extriör repslagarbanan
Repslagarbanan